Les dues creus de Sant Pere del Bosc

El 1860, a instàncies del seu cosí Agustí Font, alcalde de Lloret, l'indià Nicolau Font i Maig adquirí en subhasta l'indret de sant Pere del Bosch. Al seu retorn a la vila que el va veure néixer, en Nicolau Font emprengué una sèrie de reformes a l'indret. Per a aquesta tasca, el 1898 encarrega a l'arquitecte Puig i Cadafalch el projecte d'obres al antic santuari, però també la creació d'un camí d'accés, la construcció d'un oratori de la Mare de Déu de Gràcia i d'una creu de terme.

L'arquitecte comptaria amb el treball artístic de l'escultor Eusebi Arnau i Mascort (1864-1933) per a la part escultòrica de la Creu de Terme, que seria ubicada en el camí tot acabat de fer en direcció al santuari.  Aquest autor faria el conjunt que es troba al fust, empreant pedra de Montjuïc, amb Sant Jordi matant el drac, tot mirant el camí, en tant que l'altra banda s'hi representa Sant Pere. Les dues figures són rematades per un dosser, intercalades amb els escuts ostentant les claus de sant Pere en un costat i les quatre barres rematant amb la corona del Principat, sobre el Sant Jordi, d'on neix la Creu. Les aspes tenen forma de flor de Lis; en un costat hi ha una estatueta de Jesucrist i a l'altra la Verge de Gràcia amb 4 àngels en actitud d'adorar-la, intercalats amb grups de lliris.
 
Esbossos de la Creu del Terme. Datades entre 1902-1903 (1). Font: Arxiu nacional de Catalunya. Fons Puig i Cadafalch.

 
A l'Arxiu Nacional de Catalunya es possible veure els esbossos traçats per Puig i Cadafalch per la Creu de Terme, on es pot apreciar l'evolució des de formes més simples fins a l'elaboració final del conjunt monumental.

La Creu sense dosser (*)
Amb tot, al paratge de sant Pere del Bosc hi ha una segona Creu del Terme que sempre ha estat envoltada de misteri i ha estat perduda i quasi oblidada en mig del boscatge que l'envolta. Amb les minses informacions documentals consultades, d'aquesta segona creu situada al camí vell en direcció al santuari només podem suposar-ne que és del mateix Eusebi Arnau com a escultor i que el disseny, tal com la primera creu sobre el camí principal, és d'en Puig i Cadafalch. 


Les fotos fetes poc temps després de la inauguració mostren un to rogenc o vinós típic del material utilitzat en el dosser, en contrast amb el to blanc grisós del fust, que encara es mantindria en els nostres dies a la creu del camí vell a l'ermita. La creu del camí principal patiria desperfectes amb el pas del temps, a mitjans dels 60, i al 1980.
Postals A.T.V. Àngel Toldrà Viazo, emeses sobre la dècada de 1910. Font: Todocoleccion.com


Però hi ha una diferència que s'aprecia a simple vista: la base de la segona creu es rodona. A més, es desconeix la motivació de tenir una creu secundaria i arranjar el entorn amb murs de contenció i una escala d'accés tal i com es veu a la foto dels anys 30 a la part inferior.
 
A falta de documentació (factures, cartes, esments a la premsa...) es pot intuir la necessitat de l'indiano Nicolau Font de facilitar l'accés al santuari, aixamplant la via, després de construir el pont sobre la riera de Montbarbat. Des del camí acabat de fet i amb els edificis de fons, la Creu del Terme disposa d'espai suficient en el cas de fer una parada abans de completar el trajecte. Amb la segona creu, potser es vol mantenir el vell corriol que seguia la tradicional  romeria cap el santuari que es feia segles enrera. 


La segona Creu en una foto dels anys 30. Font: SAML. Fons 
Martínez-Planas

1 de maig de 1898 2 
 
El primer de maig de 1898, Lloret de Mar va ser l'escenari d'un esdeveniment que aplegaria l'interés de tota la comarca. La diada de la Mare de Déu de Gràcia, una tradició ja instaurada des del 1703 a l'ermita de Sant Pere del Bosc, va adquirir aquell any una rellevància que transcendia el purament devocional, convertint-se en una manifestació artítica i cultural del moviment de la Renaixença. 

L'obra de Puig i Cadafalch a Sant Pere del Bosc es va concretar en elements simbòlics clau, com el pedró de la Mare de Déu i, sobretot, les creus de terme. La creu de terme de Lloret, construïda amb pedra de Montjuïc i d'estil neogòtic, es va convertir en un autèntic monument al catalanisme. Al seu fust, les figures de Sant Pere (patró local) i Sant Jordi matant el drac (obra de l'escultor Eusebi Arnau i Mascort) no només complien una funció devocional, sinó que servien com a poderosos emblemes nacionals. La presència de l'escut de les Quatre Barres catalanes i de la Creu de Sant Jordi, tant al cos de la creu com en la cadena de ferro forjat que l'envoltava, reforçava aquesta lectura nacionalista, reafirmant la identitat catalana a través de la simbologia històrica.

Aquesta exaltació del passat medieval no era gratuïta. El catalanisme de finals del segle XIX veia en l'Edat Mitjana una època de "plenitud nacional" de Catalunya, un període de glòria perduda que calia recuperar. L'art modernista, en la seva recerca d'un estil propi, va beure d'aquestes fonts, adaptant i reinterpretant motius gòtics i romànics per a la creació d'una estètica distintiva i intrínsecament catalana

La jornada de l'1 de maig de 1898 va anar més enllà de la simple inauguració. Les cròniques de l'època testimonien una mobilització massiva de gent provinent de diversos indrets, un indici de la creixent popularitat i arrelament del catalanisme. La missa solemne, amb la participació destacada del mestre barceloní Càndid Candi i el sermó del poeta i canonge de Vic Jaume Collell, va ser un altre vehicle per a la difusió dels ideals catalanistes. La inclusió del "Càntic a la Creu de Sant Pere del Bosc" amb lletra de Mossèn Cinto Verdaguer en els goigs de la Mare de Déu de Gràcia, distribuïts en gran nombre, subratlla la interconnexió entre religió, cultura i identitat nacional.

La benedicció de la bandera dissenyada per Enric Monserdà va ser un dels punts àlgids de la jornada. La seva descripció en el setmanari La Costa de Llevant ("La bandera no pot pas esser mes catalana") il·lustra la seva explícita càrrega simbòlica. Amb les Quatre Barres, Sant Jordi matant el drac, i la corona de príncep, la bandera es presentava com un estandard del renaixement català. La cerimònia d'enterrament de periòdics catalanistes i una acta escrita en català al peu de la creu de terme, juntament amb l'alliberament de coloms missatgers per portar la notícia a altres localitats, demostra la voluntat de perpetuar el missatge i difondre la importància de l'esdeveniment a nivell regional.

El dinar posterior, amb la presència de personalitats com el rector de Lloret, mossèn Jaume Collell, la poetessa Dolors Monserdà de Macià, el mestre Candi, Puig i Cadafalch i Monserdà, juntament amb representants de la premsa catalanista, evidencia la convergència de les elits intel·lectuals i artístiques amb el moviment catalanista. La jornada va concloure amb la ballada de sardanes i altres danses nostrades, un altre element cultural que el catalanisme va reivindicar com a propi per a la construcció d'una identitat nacional col·lectiva.

L'acta enterrada al peu de la creu, que parla de «temps presents de guerras que la maldat dels homes compatricis y extrangers han encés pera dissort d’aquesta malhaurada terra», i que erigeix la creu «pera que fos com una pregaria permanent al cel y com un para-llamps, que detingue sobre nostra patria la má ayrada de la Divina justicia», revela la profunda preocupació per la situació política de Catalunya en un context de crisi colonial i de creixent frustració amb l'estat espanyol. En aquest sentit, la creu de terme de Lloret de Mar no va ser només una obra d'art, sinó un símbol visible de l'esperança i la determinació d'una Catalunya que es definia a si mateixa a través de la seva història, la seva cultura i els seus símbols. Va ser, en essència, un manifest en pedra del nacionalisme català a les acaballes del segle XIX.

 Transcripció de l’acta enterrada al peu de la creu de terme:
«En nom de Deu lo dia I de Maig del any MDCCCXCVIII fou colocada aquesta pedra en lo basament de la Creu de pedra que la pietat de D. N..... J..... y M..... vehí de Lloret de Mar, volgué erigir á major gloria de Deu y de la Verge María que sots la invocació de Mare de la Divina Gracia’s venera en la hermita que desde aquet revol de camí los romers oviran; de Sant Jordi gloriós, patró de Catalunya y de Sant Pere antich advocat de aquesta rodalia dita de Sant Pere del Bosch terme de la vila de Lloret de Mar.
En los temps presents de guerras que la maldat dels homes compatricis y extrangers han encés pera dissort d’aquesta malhaurada terra, s’ha erigit aquesta Creu al estil de las que en altres temps afitavan tota la Catalunya, pera que fos com una pregaria permanent al cel y com un para-llamps, que detingue sobre nostra patria la má ayrada de la Divina justicia.

Donant testimoni de tot aixó’s firma aquet document á peu d’obra.»

NOTES:

1.- Aquests plànols eren guardats amb el projecte del panteó Macia, obra del mateix Puig i Cadafalch, que són d'aquests anys. Probablement aquests esbossos de la creu siguin anteriors a aquests anys.
 
2.- Aquest text és un extracte de l'interessant article fet per l'historiador i tècnic arxiver Fèlix Rabassa al seu blog

(*) Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya- Fons família Cuyàs. 
 
El setmanari La Ilustració catalana núm. 049 (8 maig 1904), mostra les meravelles del santuari en un extens reportatge, consultable en línia.