Els Premis Sa Gavina

LES ENTITATS JUVENILS: CORRE QUE TOQUEN

A Catalunya, la joventut dels anys 80 i 90 va estar marcada per profunds canvis socials i culturals. Els joves van començar a organitzar-se políticament i socialment, amb moviments alternatius que defensaven valors com l’ecologisme, l’antimilitarisme i la reivindicació de la llengua i la cultura catalana.

Lloret no es va quedar al marge i des de finals dels 80 fins a finals dels 90, van existir associacions i entitats juvenils, que sumats als clubs esportius, esplais, agrupacions culturals i grups polítics formades per joves, movilitzaren un nodrit grup poblacional de gran pes demogràfic que incidí a l'educació, la sanitat i el mercat laboral.

Algunes entitats van ser molt efimeres, com la Jove Associació Cultural de Lloret (1987-1991), que entre les seves activitats va ser publicar un fanzine mensual anomenat Alè, amb 5 números. Existiria un grup dedicat al còmic, anomenat Alcòmics Anònims (1994-1996) També va sorgir Asociación Juvenil Juventud Libre (1992-?) Caldria destacar la feina realitzada pels joves del Roctarat (1988-1998) vinculats al Rotary Club, que realitzaven exposicions benèfiques i realitzaren la Mostra de Cuina a favor de l'Asil Nicolau Font en set ocasions.

D'altres van reixir més, com l'entitat Corre que toquen nascuda  l'abril del 1991. En cessaria les seves actuacions el 1997 i que basaria les seves finalitats en les tradicions, l'esport i la música de manera intensa i oberta a tothom.

Tot i no ser una associació esctrictament juvenil 1 , la totalitat dels seus integrants principals sí que ho eren des de bon començament. Apadrinada en el seu origen per l' Obreria de Santa Cristina i vinculada a les activitats pròpies de la mateixa (cura i neteja de l'entorn de l'ermita, secció de rem de l'Obreria, etc), aviat es projectaria a organizar actes i festes pel conjunt de la vila.

Al capdevant de l'associació era l'Àlex de Mingo Bernè (Barcelona, 1967) president i coordinador. En una entrevista a El Punt, explicava cóm va sorgir l'associació 2:«El Corre que Toquen va néixer ara ja fa quatre anys gràcies a la iniciativa d'en Toni Bach, que creia que a Lloret no hi havia cap associació que fes bellugar la gent jove del poble. Llavors, en Toni va reunir vuit persones de colles diferents de Lloret, els va exposar aquesta idea i el resultat va ser la creació del Corre que Toquen».Tanmateix, hi explicava la raó del nom escollit: «Aquest nom fa referència a un pas del ball de plaça tradicional de la festa major, que es diu Toquen a córrer. Nosaltres vam canviar l'ordre de les paraules i el resultat va ser el Corre que Toquen». 

 L' associació, en el moment més àlgid, va arrivar a tenir poc més de 140 persones, la majoria entre els 16 i els 17 anys que hi col·laboraven sobre tot en les activitats relacionades amb els torneigs de volei i el futbol platja disputats a l'estiu, que van tenir molta aceptació. També eren presents a l'ambit social i ecologic, com la neteja de l'entorn de Santa Cristina o Sant Quirze. Després d'anys, l'entitat recuperaria les catifes de flors per Corpus.Van ser impulsors de la Nit de Jazz que tenien com a escenari La Cabra d'Or i El Relicario, entre altres activitats 3.


NOTES: 

1.- De fet, l'entitat havia estat inscrita com a Associació Cultural i Recreativa Corre que Toquen.

2.- El Punt, 3 de setembre de 1994, p 40. Font SGDAP

3.- Lloret Gaceta, num 615, gener de 1996, pp 13-14 Font: SAML. En les planes d'aquesta publicació explicaven fil per randa les activitats desenvolupades al llarga d'un any.