Els Premis Sa Gavina

GRUP CULTURAL LORETO

No feia gaire que Lloret, com altres municipis, recuperava les seves institucions locals plenament democràtiques (1979) i existia un caliu idoni per a les inicitiaves de la ciutadania afamada d'activisme cultural, social, esportiu i polític. La societat es volia reorganitzar d'una altra manera, més espontània i oberta, amb més implicació i energia per tirar endevant projectes propis.

A les primeres festes dels barris de Can Ballell i Mas Baell de 1980 van fer carta de presentació el Grup Cultural Loreto, de majorettes i banda de trompetes i timbal, i un anys després, es constituien de manera formal com associació. Però popularment l'entitat seria coneguda i recordada com Les Majorettes de Lloret.

En una entrevista a Los Sitios de Girona, els principals impulsors de la iniciativa, Antoni Garcia Garcia (Granada, 1948) i Dolors Clupés Barnés (Caldes de Malavella, 1945), explicaven: "Todo surgió a partir de las fiestas de Mas Baell de 1980, las mismas se celebraban por primera vez, y con el objetivo de llenar el programa de fiestas, nació la idea de crear el Grup Cultural Loreto. De cara a organizar y enseñar al grupo de majorettes se acudió a consultar al presidente de de Federación de Majorettes de Catalunya, don Pedro Comas i Albet el cual nos aconsejó uy envió unas monitoras que enseñaron a las niñas que componían el grupo. En cuanto a la banda de cornetas y tambores se acudió a Darwin Austric, el cual consiguió que se le enseñase a los chicos de la banda a tocar estos instrumentos." 1




Al principi sumaven un total de 177 noies i 47 nois, d'edats compreses entre els 6 i els 18 anys. La primera junta directa era la formava per l'Antoni Garcia, president; Maria Dolors Clupés, a secretaria; i com a vocals, Rosa María Macia, Elisabet Puigvert y Teresa Fábregas.

La creació del Grup Cultural Loreto va ser tot un revulsiu per a infants i joves que disposaven d'una altra manera d'ocupar el lleure en una població orientada al consum de productes turístics. Al cap dels seus promotors hi havia la idea d'ampliar activitats, com així va ser. 

Sempre disposats ajudar a dinamitzar les festes majors locals, la diada de Reis, carnestoltes i altres, des de l'entitat neixeria l'Esbart Dansarire Lloretenc (1983-2005)2; el grup de puntes de coixí (1986) i l'organitzacio del  pessebre vivent a la vila (1982), entre el més destacat del seu periode d'activitat.

Ja entrat el nou segle, l'entitat deixarà de ser participe de la vida cultural de la vila, deixant una forta emprenta en la memoria col·lectiva de Lloret. Les majorettes de Lloret van tener una tasca intensa als anys 80 i als noranta, tota aquesta energia i animació del Grup Cultural es centraria als Carnestoltes, on sempre van destacar pel alt nombre d'integrants.

NOTES

1. Los Sitios de Gerona, 4 d'agost de 1981, p. 7 . En Pere Comes havia estat el creador del Grup de Majorettes de Blanes, el 1972.

2. L'Esbart Dansaire Lloretenc  havia estat creat per l'Antoni Garcia, que va ser director durant força temps. L’any 1989 , l'entitat va organitzar a  la vila la VI Trobada d’Esbarts de les Comarques Gironines. Al zenit de la formación el componía prop de trenta balladors i balladores tot sumant  el cos de dansa i els grups infantil i juvenil.

Les fotos que acompanyen aquest article provenen de la plana de Facebook Recordant Lloret, pujades per l'Agus Viader i proporcionades per la Dolors Clupés.