Arqueologia a Lloret

Quasi bé 100 anys d'excavacions arqueològiques ens ha reportat el dibuix d'una rica antiguitat a la nostra vila, on la presència d'ibers i romans es fa palesa, tot i les minses restes que s'hi han trobat. El tipus de terra i l'acció humana, han destruït part de les empremtes deixades per les dones i homes que han nascut, viscut i mort al que seria conegut com a Lloret de Mar. 

Encara, a nivell de prospecció arqueològica i  històrica, resta molt per fer. N'hi ha indrets pendents d'aprofundir en excavacions i altres, com a l'ermita de Santa Cristina, amb capacitat d'oferir inesperades troballes que ens fan replantejar tot el que sabíem sobre la història  de Lloret.

El 2014, l'Ajuntament va elaborar un pla de protecció dels jaciments arqueològics documentats i els indrets on s'hi han fet alguna cata o prospecció que han donat algun resultat. El pla contempla 19 punts a protegir seguint la Carta Arqueológica de la Generalitat de Catalunya i que dóna les directrius en cas de realitzar qualsevol tipus d'actuació urbanística. ( vegeu la notícia al Punt Avui, de 3 de març de 2014).

Per conèixer la història de l'arqueologia a Lloret, en un ràpid repàs introductori, cal llegir l'interessant article de Joan Domènech que servia  de pròleg a l'estudi de El recinte fortificat ibèric de Puig Castellet, Lloret de Mar (Excavacions 1975-1980)(disponible en línia a aquest mateix bloc)Fonts documentals i fotografies:
Carta Arqueològica de Catalunya. patrimoni arqueològic. Generalitat de Catalunya (en línia, 06/01/2016)
Regidoria de cultura, secció Patrimoni. Ajuntament de Lloret de Mar (en línia, 06/01/2016)
Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar
Carta Arqueològica de Catalunya. Informe POUM. Generalitat de Catalunya./ Ajuntament de Lloret de Mar.2004  (en línia, 06/01/2016)