Dolors Clupés, Premi Sa Gavina 2016

Dintre de la 12ena edició de La Nit de la Cultura, el moment més esperat de la celebració al Teatre de Lloret va ser el lliurament del Premi Sa Gavina a la Dolors Clupés. Aquest premi, que guardona a la personalitat lloretenca més rellevant de la recent història de la vila, ha recaigut sobre una dona, per primer cop en els seus 27 anys d'existència, des de que el va instituir la ja desapareguda entitat Associació Popular d'Amics de la Cultura (APAC).

Pregonera de les Festes de Sant Romà
l'any 2010. Font: Nova Ràdio Lloret.
Dolors Clupés i Barnes (Caldes de Malavella, 1945) va venir a Lloret quan tenia 14 anys i ha vist créixer Lloret i el barri de Mas Carbó, de la que seria membre de la comissió de festes l'any 1980. Una de les activitats de les festes serà la intervenció d'un grup de majorettes amb una banda de cornetes i tambors, que quedaria oficialment constituida com associació l'any 1981 amb el nom de Grup Cultural Loreto.

Juntament amb l'Antoni Garcia i Garcia, la Dolors Clupés portarà la direcció de l'entitat i des de llavors, no ha parat de ser part molt activa i present a les manifestacions culturals del poble.Premi Sa Gavina, 2016.
Font: Assoc.de Dones L'Aurora
El Grup Cultural Loreto formava part a totes les manifestacions festives i culturals de Lloret durant quasi bé 30 anys. En els seus inicis, acollia prop de 177 nenes com a majorettes i 47 nens a la banda de música.  Dividits en grups, cadascú en tenia una capitana i el seu instructor, d'edats compreses entre 6 i 18 anys, i amb la intenció de que la mainada i el jovent tinguessin un lleure diferent al que hi havia llavors(1)

Un any després, el 1982, comença la participació en les festes de carnestoltes, activitat en la que participarien de manera regular fins a finals dels anys 90. Tanmateix, l'entitat s'encarregaria d'organitzar, per les festes nadalenques, el Pessebre Vivent iniciat el 1982 i que acabaria 12 anys després.

Amb el propòsit de recuperar una vella costum de les llars lloretenques, des de l'entitat s'impulsa la creació de les Puntaires de Lloret. Era l'any 1986, i l'afició de fer puntes de coixí comptava, d'inici, amb 6 noies dirigides per la Sra. Mònica Munt. Anys després, aquesta secció del Grup Cultural Loreto arribaria a prop de cinquanta sòcies.(2)

Dolors Clupés i Barnes seria pregonera de la Festa Major de Lloret de 2010 i amb el guardó Sa Gavina es fa reconeixement de la labor feta, a nivell social i cultural, amb la joventut lloretenca.NOTES:
(1) Los Sitios de Gerona, 4 d'agost de 1981, p.7 .Font: SGDA-Ajunt. de Girona.
(2) Lloret Gaceta, núm. 645, l'1 de setembre de 1996, p.20. Font: SAML-Ajunt. de Lloret de Mar.