Les dues creus de Sant Pere del Bosc

Esports a Lloret (IV): el hoquei i el bàsquet

Continuant amb el repàs dels inicis històrics dels esports i de les entitats esportives presents a la vila, en aquesta ocasió hi portem dos clubs que ja superen 45 anys des de la seva fundació. Un és el Club Hoquei Lloret, amb data fundacional de 1969; i l'altre, el  Club Bàsquet Lloret, que en surgirá el 1970. Si una cosa en comú pot caracteritzar a aquestes dues entitats esportives era la dificultat de realitzar entrenaments i partits regulars quan, a Lloret, no hi existia instal·lacions esportives, tret del camp de futbol municipal estrenat el 1953. Així, doncs, les Escoles Nacionals (Col·legi Esteve Carles actual) va acollir les primeres pases d'aquests esports.

Font: Club Hoquei Lloret 

CLUB HOQUEI LLORET

El Club Hoquei Lloret es va fundar l'any 1969, després d'una reunió d'un grup de joves de Lloret que volien buscar una alternativa esportiva per el nostre poble, ja que en aquell moment només existia el futbol. Aquests joves foren: Joan Bernat, Pere Roura, Antoni Alcaraz, Andreu Benito, Josep Isern, Dioni Soliguer i Benito Feliu (1)

Inicialment, per qüestions federatives, es presentaven com una secció del C. F. Lloret. Quedava constituït com a Club Hoquei Lloret, amb estatuts registrats, el maig de 1986, quan era president en Joan Surís i Vilaró (1935-1998), que ocuparia el càrrec al llarg de 21 anys.

Entre algunes fites aconseguides, caldria destacar que el primer equip aconsegueix l'ascens a la Divisió d'Honor la temporada 1985-1986. L'any 2001, l'equip sènior es classifica per a jugar a la màxima divisió estatal ( OK Lliga) a la següent temporada.(2) Tanmateix, el C.H.Lloret obtindria el subcampionat de la CERS a la final four disputada a Lloret el 2009 (3) Des de fa 30 anys, l'entitat organitza el Torneig Dona Marinera de hoquei sobre patins.


CLUB BÀSQUET LLORET
El bàsquet a Lloret, juntament amb el futbol, la vela, la natació i el tenis,  ja es practicava als anys 30 del passat segle. La publicació local Aires Lloretencs recollia la formació d'un equip de basquet-ball: "Ha estat constituït en aquesta vila, pel grup de la F. J. C (4), un equip de Bàsquet; són molts els joves que senten apreci per a aquesta nova modalitat de joc, i esperem que aquests aficionats amb llur esforç i alentats per l'apreci del públic, sabran deixar ben alt el pavelló de la nostra vila. Ens diuen que és molt probable que el proper diumenge, dia 8 d'abril, debuti aquest equip, a Lloret mateix, amb un club que milita entre els aspirants al títol de campió de Catalunya de segona categoria"(5)

I tot indica que no disposaven d'una pista adient per a jugar partits: "Tingué lloc al camp de deports de S. C. Lloret (camp de futbol de terra, al final del carrer Venècia), gentilment cedit per aquesta entitat, a dos quarts de quatre de la tarda, essent disputat entre els equips Iluro S. C., sots campió de primera categoria i el novell B.B.Lloret (Basquet Ball Lloret), amb el resultat de 18 a 10 a favor dels visitants. Fou presenciat per moltíssima gent"(6)

L'equip sènior de bàsquet als seus inicis.
Font: Club Bàsquet Lloret
Lloret no tornaria a tenir equips regulars d'aquesta disciplina fins l'any 1970, quan un grup de joves, entre els 16 i els 22 anys van començar a organitzar-se com associació esportiva.

En els seus inicis, el club només disposava de dos equips federats, un de categoria senior i un altre de junior (una mica menys de l’actual edat sub-21), que varen ser inscrits a la lliga provincial.(7)

El 1975, el club disposava  de 32 fitxes federatives i tres seccions: sèniors, que jugaven a la categoria regional; femení (amb 10 fitxes) i juniors. El seu pressupost anual era de 220.000 pessetes (8)

Amb la necessitat de donar una millor atenció al bàsquet femení a les escoles, al si de C.B. Lloret es produirà la segregació de la secció femenina l'any 1981. L'entitat acabada de formar es dirà Club Bàsquet Femení Lloret i serà presidida per Darwin Austrich. La formació a nivell escolar i el club a nivell competitiu, serà reunit sota el nom de Club Independent Bàsquet (C.I.B. Lloret), inicialment havia estat vinculat a l'ensenyament del bàsquet al Col·legi Inmaculada Concepció (9).

Durant molt de temps, Lloret disposava  de dos clubs de bàsquet separats a nivell d'organització i competició, amb col·laboracions puntuals, en especial el sosteniment de l'Escola de Bàsquet. Finalment, les dues entitats es fusionarien en l'actual Club Bàsquet Lloret l'any 2007.

Amb motiu del 50è aniversari de l'entitat, en José Carlos Ramos i Catá ha editat el 2020 el llibre que fa repàs dels començaments del club, i que porta per títol 1970.I han passat 50 anys. Els incis del Bàsquet Lloret.

NOTES:
(1) Lloret Gaceta, núm. 695. 1 de novembre de 1998. pp. 20 i ss.
(2) Mundo Deportivo, 4 de maig de 2007, pp 32 i 33.
(3) Font: Viquipèdia. (en línia, 28/12/15)
(4) Federació de Joves Cristians de Catalunya. El moviment fejocista va estar molt actiu a Lloret, amb diversas activitats esportives i culturals,  fins l'esclat de la guerra civil.
(5) Aires Lloretencs, 1 d'abril de 1934, núm. 13, p. 9
(6) Aires Lloretencs, 15 d'abril de 1934, núm 14, p.6
(7) Font: Club Bàsquet Lloret (en línia, 28/12/15)
(8) Los Sitios de Gerona, 13 de febrer de 1975, p.14
(9) Lloret Gaceta, 1 de setembre de 1981, núms 260-261 p. 34_/_ Punt Diari, 19 de febrer de 1991, p.19

NOTA IMPORTANT:
Aquesta entrada i la resta d'articles del blog que fan esment als esports lloretencs són en permanent revisió. Si hi vegeu alguna errada o imprecisió, no dubteu en fer-ho saber al
info@qhlloret.cat

DARRERA ACTUALITZACIÓ: 
18/09/2021