Esports a Lloret (II): el futbol

Anomenat l'esport rei, és ben cert que el futbol ha estat present des de quasi bé un segle a la nostra vila. Va començar com a entreteniment de la mainada i finalment esdevindrà un club, amb canvis de camps, d'estatuts, de grans jugadors i abnegats presidents de l'entitat. Fem un breu repàs a la història inicial del futbol a Lloret i de la fundació del Club de Futbol Lloret.

Un equip del Sport Club Lloret. 1921.
Font: Servei d'Arxiu Municipal de Lloret
.
En una entrevista feta a l'Antoni Bancells (1) es recorda com, pels vols de 1915, entre els menuts i el jovent es començava a practicar un futbol rudimentari, al lloc conegut com Es Gurugú. El fet que en Joan Gamper, fundador  de F.C. Barcelona, passés temporades estivals a Lloret, en servirà d'al·licient per a que el futbol arrelés.

El següent pas seria la formació d' equips, degudament uniformats i un terreny de joc per donar sortida a aquesta afició. Estem a l'any 1921, quan es té constància del primer equip de futbol de Lloret. Naixerà dintre de les Escoles Parroquials el Sport Club Lloret (2), impulsat pel mestre Francesc Moré, que aplega tres equips, disposa d'una Junta i aconseguiran jugar al barri de Venècia, a tocar la platja.

Els adults també es vestiran l'uniforme bicolor (ver i blanc) que ja tenia la mainada i es fundà el Lloret F.C.(3).

Un any després, es podia llegir al Diario de Gerona de Avisos y Noticias (4):"Se ha verificado en Lloret de Mar la inauguración del campo del «Lloret Fútbol Club», viéndose, a pesar del mal tiempo, muy concurrido. En el partido jugado entre el equipo local y el del «Tordera F. C » , ha correspondido la victoria al primero, por tres goals a cero, logrados dos por Parés (L.), y uno por Vila. Constituían el equipo vencedor, Gabarró, Maciá, Riumbau; Ribas, Vila, Vidal; Banoella, Durall, Parés (L,), Parés (B.) y Soliguer."

El camp de Venècia seria arrenjat, però de seguida quedaria petit i en caldria fer un nou a la Riera. Estem a l'any 1923. El club acabat de formar sota l'auspici del professor Martí Rauret, seria inscrit a la Federació Catalana de Futbol.

Quan semblava que el futbol eixiria a Lloret, ja no tenim més notícia d'aquest esport fins el 1929, any que els partits es tornen a jugar en terrenys isolats del barri de Venècia. En aquesta ocasió, l'equip pren el nom de S.C. Lloret.

Progressivament, el futbol a la vila comença a consolidar-se i a participar en campionats dintre de l'àmbit català, com el Trofeu Llevant o la fita històrica de ser subcampió de Catalunya la temporada 1932-1933. També apareixeran equips creats per aficionats, como la Penya Pedal, Penya Dragó o la Penya Tramontana.

Un cop passat el trasbals de la guerra civil, l'agrupació futbolista tindrà la definitiva denominació de C.F. Lloret i no seria fins l'any 1954 que comença el futbol lloretenc a tenir una nova volada. L'adquisició de terrenys actuals i la refundació del club marcaran una nova época d'aquest esport a Lloret.

1922 -2022 CENTENARI DEL CLUB FUTBOL LLORET

A través d’un comunicat, l’entitat ha anunciat que l’any oficial de fundació passa a ser el 1922, i no el 1921 com s’havia conegut sempre. Aquest canvi ve provocat perquè el document més antic del club validat per la Federació Catalana de Futbol data del 1922. (5)

L'escut del centenari. Font. C. F. LloretNOTES:
(1) Antoni Bancells i Puig (1903-1995), conegut com l'avi Bancells, va esdevenir, fins pràcticament la seva mort ,un esportista multidisciplinari. Aquest home vital i entusiasta va ser entrevistat per Joan Heredia a la revista Lloret Gaceta, núms. 580, de 15 de març de 1993 i 581, de l'1 d'abril de 1993.

(2) Esteve Fàbregas i Barri, en un article del Lloret Gaceta núm 321, de 21 de març de 1984, anomena l'entitat com Sport Club Lloretenc. Tanmateix, en Joan Domènech al seu llibre sobre Lloret. A les planes de la revista local Aires Lloretencs (1933-1936) es veu escrit com Esport Club Lloret, entitat que existirà fins acabada la guerra civil. Als anys 40, una entitat semblant faria aquesta tasca esportiva amb forta implementació ideològica: Club Lloret Deportivo de Acción Católica.

(3) Aires Lloretencs, autor Alas(a), 15 de juliol de 1934. Font: Servei d'Arxiu Municipal de Lloret.

(4) Diario de Gerona de Avisos y Noticias -  18 d'agost de 1922,  p.4. Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions-Ajunt. de Girona.

(5) Font: Nova Ràdio Lloret 31 de març 2021

+ INFO:
En Joan Heredia, a les planes del Lloret Gaceta, va recollir informació sobre l'activitat futbolística a Lloret des de els seus inicis en diferents entregues. Poden haver algunes imprecisions, però en general, és un gran treball recopilatori sobre el futbol lloretenc.

Més informació del passat i el present del club al seu web :http://www.cflloret.cat/el-club/

NOTA IMPORTANT:
Aquesta entrada i la resta d'articles del blog que fan esment als esports lloretencs són en permanent revisió. Si hi vegeu alguna errada o imprecisió, no dubteu en fer-ho saber al info@qhlloret.cat

DARRERA ACTUALITZACIÓ: 
18/09/2021