- Obtén l'enllaç
- X
- Correu electrònic
- Altres aplicacions
- Obtén l'enllaç
- X
- Correu electrònic
- Altres aplicacions
Enguany es celebra el 20è aniversari de l'obertura del Casal de Joves de la vila, en un edifici projectat el 1926 per l'arquitecte Bonaventura Conill i Montobbio responsable del projecte de la capella del Santíssim de l'església parroquial de Lloret, que, malauradament, fou destruïda durant la guerra civil.
![]() |
Imatge que es troba al faristol amb dades històriques de l'escorxador. Font: El Puntet, 2015 |
Aquest nou escorxador seria modern i allunyat del centre de la vila i del mar. La mecanització de l'edifici corria a càrrec de l'empresa gironina M.Sarasa. Va ser inaugurat l'any 1931, tal i com recull la premsa de l'època (1):
"Se ha inaugurado en Lloret de Mar el nuevo matadero municipal y ha coincidido la inauguración con el hecho de que se reparta la carne en un carro adecuado, que corresponde a la importancia de la villa"
Lloret ja havia tingut anteriorment escorxador. L'Esteve Fàbregas, des de les planes del Lloret Gaceta, en feia de memòria(2):
"En aquella època (segle XIX), a Lloret de Mar, només hi havia
un escorxador rudimentari. Era al carrer dels Horts que,
encara avui (anys 80), algú en diu "del matadero vell". L'establiment
només era per a bestiar de llana, boví i cabrum. Els
porcs, cada carnisser o particular, els mataven a casa.
Degut a la situació de l'escorxador en un indret cèntric,
els veins es queixaven a la Justícia "de las molestias que
les causa dicho local por los miasmas y el hedor fétido
que despide y ser enjambre de insectos, todo lo que
puede perjudicar la salud pública, etc."i fins que l'Ajuntament
va decidir construir un escorxador nou, en els
terrenys que, anys endarrere, havia adquirit expressament,
per vint-i-quatre duros, a l'Arrabal de Venècia,
tocant la platja.
Vista de Lloret 1930.L'antic escorxador és el primer edifici de la dreta, a prop de la platja. Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar |
Entre la compra de terrenys, l'abril de 1859 , i la
recepció definitiva de l'obra, l'agost de 1873, van transcórrer
més de catorze anys. L'establiment nou tampoc
no tenia una nau especial per a matar els porcs i
els carnissers continuaven sacrificant-los al carrer, davant
llurs establiments. Un sot a la via pública, que un
cop usat reomplien de terra flonja fàcil de posar i treure,
permetia encendre-hi el foc per socarrimar el porc i
llevar-li el pèl. La matança es feia de matinada, abans de
clarejar, a la llum d'un fanalàs de petroli i del bruc encès.
Aquell espectacle fou suprimit per l'ajuntament,
amb la construcció el 1892, a llevant de l'escorxador
nou, d'un cos d'edifici destinat al bestiar porcí.
En el que nosaltres vam conèixer i on vam treballar
fins que vengueren al públic l'escorxador de
Venècia per a construir xalets, i el març de 1931 vam
estrenar l'actual a la carretera de Vidreres."
Fonts:
(1) El autonomista, 9 d'abril de 1931
(2) Lloret Gaceta, núm 500, 1 d'octubre de 1989
- Obtén l'enllaç
- X
- Correu electrònic
- Altres aplicacions