Tot recuperant les Festes de Sant Romà

L'esclat de la guerra civil va fer desaparèixer les Festes de Sant Romà a nivell popular. Únicament restà la celebració religiosa a la parròquia, a la diada del sant, amb un ofici solemne.

 A finals del segle XIX, aquesta festivitat ja anava perdent interés fora de l’àmbit religiós. Segons es llegia al periódic El Porvenir, algú es lamentava de l’escassa importància que té, tot i que, temps enrera havia tingut tanta importància que la Festa Major de Santa Cristina.

Tot repasant les publicacions dels anys 30 ens adonem que era més bé una festivitat de la parròquia amb el típic ball als Casinos cap el vespre. No serà fins el 1976 que, gràcies a entitats dels pobles, es comença a parlar de les fires i festes de Sant Romà, la festa petita o la festa d’hivern. La intenció era fer una festa participativa i oberta a la cultura i l’esbarjo.

Com la Festa de Santa Cristina es feia en plena temporada turística, hom es pensà que a la tardor es podia fer la festa amb més tranquilitat i ganes de participar.Comptava,llavors, amb un pressupost d’ 1 milió i mig de pesssetes, que s’anava engrandir en el futur, així com els dies d’activitats repartits per tot el mes de novembre.

El tradicional pregó de festes de Sant Romà va ser instaurat, com a referent d’inici de festa, l’any 1977 que va tenir com a orador l’historiador Narcís-Jordi Aragó.