Creences populars dels nostres avis

A tall d’exemple, aquí en tenim algunes:

 Les donzelles que, en tirar un brot d'espígol o de romaní a Mare de Déu Petita de Les Alegries, a través del reixat de ferro de la capelleta, aconsegueixen tocar la mà de la imatge, es casaran. Si la donzella que dansa el Ball de Plaça trenca l'almorratxa, en llençar-la a terra, es casarà.

La concessió d’una gràcia o petició per a al Mare de Déu de Les Alegries és més segura si els devots l’hi demanen amb el cap cobert pel seu mantell. Les cartes adreçades a Les Amèriques i altres ports llunyans que, abans d'enviar-les per correu, fossin passades per la mà de la Mare de Déu de Les Alegries, no es perdien.

Una altra creença sobre la verge de l’ermita de Les Alegries conta que, qui resa tres avemaries al dia davant la seva imatge, no morirà en pecat. Una campaneta beneïda a aquesta ermita de Lloret, té el mateix poder que la campana gran del seu campanar: tocant-la a casa, allunya els llamps i desfà els núvols de pedra.

Sobre la Dona Marinera hi ha també dues creences, un xic més modernes. Una que diu que, amb la mà al peu dret de l’estatua, mirant com ella el mar, veurà satisfet els bons desigs que formuli en aquell instant. L’altra, en parla que, si es toca els peus de la Dona Marinera, sempre tornarà a Lloret.