Arròs a l'Art

A Lloret ha estat, de sempre, una recepta singular que té com a base el peix de roca i l'arròs. Us indiquem como es prepara.

 Ingredients per a quatre persones:

 2 kg. de Peix de Roca, que poden ser: escórpores, lluernes, aranyes, raps petits, Santperes, etc. 
300 gr. de sípia o de calamar. 
1 ceba gran.
6 tomàquets madurs. 
1 got d´oli.
1 got de vi rosat.
3 dents d´all.
Sal 

ELABORACIÓ

Netejarem bé el peix de roca, traient-ne tots els budells, ganyes i escates, i els rentarem. Si escau, el tallarem a rodanxes o a filets. En acabat, els reservarem. Les sípies o els calamars els tallarem també a trossos regulars i els reservarem. En una cassola de fang posarem l’oli al foc.


Quan estigui calent, hi afegirem la ceba, tallada finíssimament, i deixarem que agafi color, moment que hi afegirem els alls, pen picats. I tot seguit hi afegirem el tomàquet, que haurem escalivat prèviament sobre brases de foc. És clar que es pot rostir els tomàquets sobre una planxa, però els allunyarem de la recepta genuïna, perquè el sabor canvia. A més, després de rostir-los, haurem de pelar els tomàquets i trinxar-los amb el ganivet perquè quedin fins.

Un cop els haurem afegit a la ceba i als alls, els deixarem sofregir lentament, a mesura que veiem que s’assequen hi anirem afegint alguna cullerada d’aigua. El sofregit demana paciència, perquè cal concentrar-lo a poc a poc, però aquesta és la clau de l’èxit del plat. Després d’haver enllestit el sofregit, posarem a la cassola els trossos de sípia o calamar i els deixarem ofegar lentament.

Després hi afegirem el vi i deixarem que redueixi a la meitat. Seguidament mullarem la cocció amb un litre d’aigua, més o menys, la quantitat que ens ha de servir per poder coure l’arròs i que ens quedi caldós. Immediatament hi agregarem el peix que tenim reservat i una mica de sal.

Quan arrenqui el bull, hi posarem l’arròs i deixarem que cogui amb força uns vuit minuts. Rectificarem de sal i afluixarem el foc perquè acabi la cocció.