Lluís Quintanilla, l'enigma de tres gravats sobre LloretCafetin en Lloret de Mar, 1933
Serie: Madrid Prints


Mister Morgan-Lloret de Mar, 1933
Serie: Madrid PrintsSardana en Lloret de Mar, 1933
Serie: Madrid Prints
Els gravats realitzats sobre Lloret realitzats per Lluís Quintanilla formaven part d'una amplia col·lecció de dibuixos diversos agrupats sota el títol de Madrid Series. D'aquesta manera van ser exhibits al Pierre Matisse Gallery de Nova York l'any 1934.

El catàleg contava amb dos prefacis: un escrit per Ernest Hemingway, i l'altre per John Dos Passos. Va coincidir amb l'empresonament de Quintanilla a la presó Modelo de Madrid i va resultar tot un al·legat a favor de l'artista per afavorir el seu alliberament.Foto 1
Lluís Quintanilla neix a Santander l’any 1893 al si d’una família conservadora i morí a Madrid, a l’edat de 85 anys, després d’haver passat 37 anys d’exili, primer a Nova York i després a París.

Dibuixant i muralista, s’inicia amb el cubisme de la mà de Joan gris a París, amb només 18 anys. Quatre anys després, s’instal•la a Madrid i començarà a freqüentar l’ambient intel•lectual i polític de la ciutat i personatges com Joan Negrín o el seu paisà Lluís Ariquistain.

A l'octubre de 1934, Quintanilla va ser encarcerat durant vuit mesos per haver acollit, al seu estudi, el comitè revolucionari de la revolta d'octubre. Els dibuixos fets durant aquest temps són retrats de bona part de les persones que formaran part del govern de la II República durant la guerra civil.

Va rebre el suport d’escriptors com Hemingway i John Dos Passos o André Malraux per al seu alliberament.

Després de lluitar al front de Madrid, i després de la caiguda de la República, s’exilia als EEUU, on enceta una carrera artística prou rellevant en els camps de la il•lustració, el dibuix i els retrats a l’oli.

Un any després de la mort del dictador, Quintanilla torna a Espanya on mort l’any 1978.


Foto 1: Segons el fill de l'autor, Paul Quintanilla, la foto va ser presa a Lloret de Mar l'any 1933. D'esquerra a dreta, Michael Allen (fill del periodista Jay Allen), Andrés Segovia, Tess Shirer (esposa de l'escriptor i periodista William Shirer)i Luis Quintanilla.


Fonts: The Art and World of Lluís Quintanilla.

The Prints of Luis Quintanilla.A Catalogue Raisonné