dimecres

La Dona Marinera

Monument a la Dona Marinera. Lloret de Mar.
L'any 1966, en commemoració del mil•lenari del primer cop que Lloret apareixia en un escrit i sembla que arran d'una idea de l'historiador Esteve Fàbregas, es va encarregar a l'escultor Ernest Maragall, fill del poeta Joan Maragall i, per tant, tiet del expresident Pasqual Maragall, una estàtua de bronze que simbolitzés les dones dels mariners que esperaven els marits a la platja. L'escultura es va col•locar sobre una roca a la platja, de manera que des de l'estàtua es podia veure i encara es pot veure una magnífica vista de la badia de Lloret.

La inauguració oficial de l'escultura, però, es va fer un any després quan el ministre de Marina, l'almirall Nieto Antúnez, va fer els honors conjuntament amb la fragata de l'armada espanyola Sarmiento de Gamboa, que va disparar unes salves d'homenatge. Coincidint amb la inauguració el llavors ministre d'Informació i Turisme, Manuel Fraga, va escriure quatre ratlles sobre la població en què agraïa que Lloret hagués sabut mantenir les tradicions antigues. Tot plegat signes d'una altra època que, afortunadament, no han traspassat en l'obra d'art.

La creença popular diu que els qui toquin el peu dret de l'escultura tot mirant la mar igual com fa la Dona Marinera veuran fets realitat els seus desitjos. Molta gent deu fer cas de la creença i no només tocant el peu dret sinó també l'esquerre i una mica la cama i també la panxa i, fins i tot, el pit. De tant tocar-ho, el color de l'estàtua és clarament diferent en aquestes parts que en la resta, i especialment els peus, que tenen un color molt més brillant.

Texte i Foto: Laura Juanola
Font: Punt Diari -->20 de setembre de 2006


"Nuestra Mujer Marinera será a la vez madre e hija, novia, esposa y hermana de los que fueron y de los que somos ; de quienes en los mares y en las Américas hicieron la fortuna de nuestra villa, y de nosotros, sus sucesores que, apoyados en el prestigio y en la riqueza que ellos crearon, nos toca por senderos muy distintos —los del turismo internacional— continuar su obra y mirar el porvenir con esperanza" 
Josep Maria  Clua, alcalde de Lloret de Mar

Més informació a  Revista de Girona

Cap comentari :