Lluís Companys a Lloret

Aquest any es recordarà l'afusellament del que fou president de la Generalitat de Catalunya, en Lluís Companys. Va ser el 15 d'octubre de 1940. Entre tota la documentació que parlarà sobre aquest polític català, segur que no apareixerà cap menció a l'estada que va fer Companys a Lloret. Hi ho sabem per la persona que el va tractar: en Germinal Ros i Martí. Per ell sabrem quatre coses sobre els dies que passà Lluís Companys i la seva família a Lloret als anys trenta del passat segle.

"Es sap ben poca cosa sobre l'estada de la família Companys a Lloret; per raons que explicaré, jo sí que puc parlar-ne.

La família Companys va instal·lar-se a la casa pairal de Can Saragossa ( coneguda també com Can Xardó, i més tard l'Hotel Mañana) des dels primer dies de 1934 (Francesc Macià havia mort el nadal de 1933 i Lluís Companys havia estat elegit president de la Generalitat )

La família que se instal·lava a Lloret la formaven Mercè Micó, barcelonina d'origen tarragoní, que era esposa del president, una dona senzilla i molt religiosa. Feia llarges caminades fins a l'ermita de Les Alegries, s'aturava pel carrer per parlar amb la gent i mirava com la Pepeta Cardona feia puntes de coixí a la porta de casa seva. Amb la mare hi vivia en Lluïsset, fill del president, que havia tingut greus problemes psiquiàtrics i havia estat tractat a Reus a la clínica del doctor Emili Mira. Amb ell tenia un infermer que l'atenia. També la filla del president, Maria, que estava promesa amb Héctor Galli amb qui es casaria més tard. Una dona de servei completava els estadants de Can Saragossa. El president venia els caps de setmana, com un "dominguero" més.

(...)
La família Companys vivia isolada; hi havia relacions polítiques i professionals amb el doctor Manuel Bernat (pare), i també amb la família del conseller Martí Barrera, pare de l'Heribert Barrera que també passaven els estius a Lloret. La gent de la "Colònia", gent benestant i votants de la Lliga Catalana, ignoraven el president; el mateix feien els conservadors de Lloret.

(...)

(1934) Per a la família Companys va ser l'època de les vaques magres. Van deixar Can Saragossa i es van instal·lar al n. 8 del carrer Sant Carles, en una casa que havia estat molts anys Escola Laica, després taller del ferrer d'art Pere Tarrats (Bonanit), i que esdevindria més tard Cal Ros, quan el meu pare va comprar la casa.

La família Companys va retornar a Barcelona a començaments de 1936 i va anar a viure al pis que tenien a la Rambla de Catalunya.

(...)

Descarregueu l'article complet fent clic aquí

Font: Lloret Gaceta n- 729 1 de novembre 2000