Les dues creus de Sant Pere del Bosc

La bòbila romana de Fenals



El jaciment de Fenals es trobava en un gran solar situat a 50 metres del mar, a l’indret anomenat Pla de Fenals, davant de la riera Passapera i entre els carrers Francesc Layret i Riu de la Plata, al terme municipal de Lloret de Mar.

 Fenals s’estén sobre una plana regada per la riera Passapera, que desemboca a la platja del mateix nom per un estret corredor seguint els penya-segats costaners. La situació del jaciment, combinada amb l’orografia de l’indret, fa que aquest paratge afavoreixi l’establiment de treballs associats a la manipulació de fang. Sens dubte, el lloc idoni per a la producció terrissaire: aigua abundant, materia primera i una bocana de sortida al mar a primera línea.
Cap a mitjan dels anys setanta, amb la instal•lació d’unes canonades al carrer Francesc Layret per part d’uns operaris de la brigada municipal de l’Ajuntament de Lloret de Mar, es descobriren pels voltants immediats de la riera Passapera un conjunt de materials ceràmics que es podien identificar com d’època romana. Dins la rasa que s’havia preparat per a aquesta activitat, es començaren a recollir una quantitat important de restes arqueològiques representades bàsicament per la presència de tegulae, fragments d’àmfores, alguns amb defectes de cocció, dolia i, fins i tot, alguna moneda, que, segons els afeccionats locals, podia tractar-se d’una moneda de Domicià, datada de l’any 83 dC.

Al mateix temps i en un indret no gaire lluny d’aquest carrer, també s’havien trobat un grup de materials similars en unes obres que es feien al carrer de Sant Jordi, prop del Puig Senyorial. Tanmateix, pels volts dels anys setanta, en aquella mateixa zona es podia veure una bòbila en ple funcionament que fabricava rajols i altres produccions locals de diferents tipus de ceràmica.



 En l’ocasió de conèixer aquests antecedents, a molts estudiosos locals no els va estranyar que en alguns punts d’aquest sector de l’àrea de Fenals es pogués arribar a localitzar algún centre de producció terrissaire antic, i manifestaren que es mantenia palès que el lloc era idoni per a realitzar aquesta mena d’activitat ja que es constatava de manera fácil la presencia de la matèria primera.

En el decurs de l’any 1972 el Centre d’Iniciatives Culturals de Lloret va intervenir de manera directa recollint aquests materials i els mostrà al que aleshores era l’arqueòleg provincial, el Dr. Miquel Oliva. Aquest investigador va establir molts contactes i pressionà els propietaris del solar perquè es poguessin realizar algunes prospeccions en aquell indret. Malauradament, malgrat l’interès que hi tenien tant aquell Centre Lloretenc com el mateix Miquel Oliva aquestes no es dugueren a terme, i el jaciment restà paralitzat i amagat, fins a l’ocasió que els solars que envoltaven el carrer es varen edificar.


EL LLIBRE: La bòbila romana de Fenals. Ramon Buxó i Joaquim Tremoleda. Ajuntament de Lloret, 2002