08 de desembre 2008

La Revolta dels Joseps

" El treball de la Francesca és apassionant i amè; es llegeix com un llibre d'aventures. Es una gran aportació a la història de Lloret; val la pena de llegir-lo i estudiar-lo ... els que estudien "
GERMINAL ROS


"La Cesca Mas,en el seu treball La Revolta dels Joseps inicia la presentació del tema amb una repassada als conflictes feudals
de la Catalunya de finals del segle XVIII i recorda diversos pobles que viuen situacions problemàtiques semblants al cas de Lloret. Parla, després, de forma detallada del conflicte propi dels nostres avantpassats pescadors, de mitjan segle XVIII. Demostra
com, al llarg d'uns quants anys. és va gestant un malestar sentit per tota la població. A continuació, explica i analitza el plet que va portar a l'avalot del dia 24 de febrer de 1788 i comenta, també,les conseqüències que va tenir: l'empresonament de diversos
pescadors, les multes corresponents i, altra volta, el domini del Capítol sobre les masses populars."
JOAN DOMÈNECH I MONER

Germinal Ros i Joan Domènech fan una ressenya bibliogràfica del llibre de la Cesca Mas "La Revolta dels Joseps" a la revista Lloret Gaceta (n.478, 1988).

L’any 1.788 es produí un nou conflicte del poble de Lloret contra el capítol de la Catedral de Girona. Llavors, els pescadors lloretencs es negaren a pagar el delme del peix o ribatge als representants del Capítol. L’Ajuntament i tot el veïnatge es posaren al costat dels pescadors i es produí un fort enfrontament entre les autoritats que representaven als canonges i el poble que defensava l’actitud dels pescadors. Es concentrà molta gent davant les autoritats eclesiàstiques i cridaren “No pagueu, no pagueu... que l’Ajuntament no ho vol”. Enmig de la confusió i la cridòria començaren a llençar pedres i taronges per ferir les autoritats i les insultaren anomenant-les lladres i traïdors. Com a conseqüència d’aquests fets, foren processats i condemnats uns quants veïns i, com que set dels vuit processats s’anomenaven Josep, aquest motí fou conegut amb el nom de “la revolta dels joseps”.

Dos anys més tard, pel 1.790, hi hagué un conegut litigi entre el Capítol de la Catedral i els lloretencs. Probablement, la “revolta dels joseps” va servir d’encenall per a reivindicar al rei i al “Supremo Consejo de Hacienda” que la jurisdicció civil i criminal del terme de Lloret s’incorporés a la Corona. Finalment, la vila va guanyar aquest plet que durà 17 anys i va costar 40.000 lliures. A partir de llavors, la justícia no havia d’ésser administrada per un batlle nomenat pels canonges, sinó que l’havia d’administrar un batlle nomenat pel rei.

Font: Consell Comarcal de La Selva


Llegiu l'article al Lloret Gaceta
La Revolta dels Joseps : un conflicte de pescadors del segle XVIII
Francesca Mas i Marquès
presentació: Joan Domènech i Moner ; il·lustracions: Josep M. Barba i Tarafa
Lloret de Mar : Club Marina-Casinet, 1988
96 planes; il·lustrat

+ I N F O
Los pescadores de la Costa Brava ante el Antiguo Régimen: orígenes y geografía del conflicto alrededor de las rentas feudales (1750-1830)
Alfons Garrido Escobar
Universitat de Girona
Veure treball >>